白巖住宅,日本 / 2id Architects

日式涼廊的現代演繹

項目標簽

設計公司:
位置:
類型:
標簽:

非常感谢 2id Architects 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards 2id Architects for providing the following description:

该项目旨在为当代日式住宅重新赋予地域特征,但同时不脱离现代主义的语境。在现代主义思维占主导的当今社会,建筑的在地性常常受到忽视。另一方面,建筑物始终伫立在同样的位置,它们并不能像车辆和机器一样移动,因此设计的关键是通过对风格、历史和材料等元素的处理来使建筑重新与周围环境建立连接。

This project aims to regain locality in contemporary Japanese house whilst keeping context of modernism. Locality has been often lost in Japanese architecture since thinking in a way of architecture modernism has became general in the society. However, building always sticks to its local, and it can not move like vehicle and machine. Therefore, it is important that reconnecting architecture and its surroundings by a notion of locality such as style, history and material.

▼住宅外观,exterior view

尽管已经有各种理论可以被应用到建筑与周围环境的关系中,但现代主义仍然倾向于创建与当地环境脱离的建筑。回顾过去,日本的住宅拥有各种能够模糊室内外边界的元素,例如“engawa”(縁側):位于窗户之外,但也作为一部分室内空间使用的外廊。不仅如此,日本每个地区原本都拥有自身独特的建筑风格,但是为了应对气候的剧烈变化,住宅往往需要高度隔热和受保护的外墙,从而失去了这种风格上的多样性。

Although, many philosophy has been applied to the relationship between architecture and surroundings, modernism tends to create buildings disconnected with its local context. Back in the past, Japanese house had many elements to create borderless relationship between in and out. such as Engawa: outer corridor located outside of window but used as the part of indoor space. Additionally, there was unique architectural style in each area in Japan. Nevertheless, it was lost because highly adiabatic and protected house to cope with severe changes of climate has been demanded.

▼周边环境鸟瞰,context – aerial view

▼住宅立面,facade

为了应对这些问题,建筑师在住宅中置入了凉廊——一个占据房屋一半面积的、围绕室内而建的半户外空间。它的设计灵感源于“engawa”,旨在让室内与室外的边界变得柔和,从而成为一个缓冲地带。建筑师相信该方法能够将室内生活向室外扩展,最终将生活领域和外部环境重新连接起来。

▼轴测图,axon

As a solution, pergola space, semi-outdoor space that accounts for half of the size of building, surrounding the indoor space has been installed. It is inspired by Engawa to soften border between in and out to works is as a buffer zone. I believe this helps to reconnect living realm and surroundings by expanding their indoor life to the outside of it.

▼住宅外部空间,outdoor space

▼凉廊:围绕室内而建的半户外空间,pergola space has been installed surrounding the indoor space

▼作为缓冲地带的凉廊空间,pergola space as a buffer zone

▼从户外望向室内,view to the internal space

▼凉廊将室内生活向室外扩展,the pergola brings indoor life to the outside of it

凉廊空间的具体功能没有被特别定义,为的是保证其灵活度,使其根据使用者的想法来自由地改变和调整。虽然它仍旧属于室内空间的一部分,但这种未指定功能类型的空间十分有助于居住者将自身生活与周围环境联系在一起。

Use of the pergola space has not been defined intentionally to keep it flexible and free space changed by user’s imagination. In spite of the fact that it has same amount of space as the one in indoor space, I believe making such a space without specify type of activities is highly beneficial for user’s future living in their local.

▼客厅和餐厨区域,living-dining-kitchen area

▼餐厅和厨房,dining area and kitchen

▼从儿童房望向厨房,view from the children’s room

▼室内细部,details

▼灯具细部,lighting fixture

▼凉廊视野,view from the pergola

▼凉廊夜景,pergola by night

▼住宅夜景,the house by night

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

LOCATION: Shiraiwa Inasa-cho Hamamatsu-shi Shizuoka
PRINCIPAL USE: House
CLIENT: Private
ARCHITECTS: Tsukasa Okada / 2id Architects
STRUCTURE ENGINEER: Tetsuro Adachi
SITE AREA: 497.79m²
FLOOR AREA: 109.26m²
DESIGN PERIOD: Nov 2017 – Dec 2018
CONSTRUCTION PERIOD: Oct 2018 – May 2019
MAIN MATERIALS:
Floor -Flooring, Terrazzo tile, Ceramic tiles
Wall – Scraped mortar, Ceramic tiles,
Ceiling – Plasterboard ceiling
Furniture – Kitchen: Quartz stone,White oak
Lighting : Sutainless steel hairline φ17.3
PHOTOGRAPHER: Toshiyuki Yano

More:2id Architects

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

上海时时彩遗漏分析